Δύο προτάσεις για τροποποίηση του περί Δήμων νόμου, με σκοπό την αντιμετώπιση της οχληρίας στα κέντρα και τους χώρους αναψυχής, συζήτησε η Επιτροπή Εσωτερικών, σε συνάρτηση με την ευρύτερη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα και την τροποποίηση των ειδικών για το θέμα νόμων. Οι δύο προτάσεις νόμου που συζητήθηκαν τη Δευτέρα κατατέθηκαν από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μαρίνο Μουσιούττα.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι σκοπός τους είναι η αποτρεπτικότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτός σε εισηγήσεις για συνδιαμόρφωση των προτάσεων, σε περίπτωση που αυτές είναι καταλυτικές για τη βιομηχανία. Η πρώτη πρόταση αφορά εγγυητική ύψους €20.000. Σημείωσε πως είναι ανοιχτός για τη διαμόρφωση τόσο του τελικού ύψους του ποσού, όσο και για το ενδεχόμενο η εγγυητική να γίνεται υποχρεωτική μόνο μετά από πρώτη παράβαση του νόμου.
Η δεύτερη πρόταση αφορά εξώδικες ρυθμίσεις, για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος και να μην αναμένεται χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, που θα είναι «δώρο άδωρον», όπως είπε. Για το ύψος της εξώδικης ρύθμισης, ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι μπορεί να εξεταστεί με βάση την αναλογικότητα.
«Αυτό που θέλουμε είναι η διασκέδασή μας να μην έρχεται εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ησυχίας των άλλων», σημείωσε, χωρίς, την ίδια ώρα, να θυματοποιούνται οι νομοταγείς επιχειρήσεις.
Τα αρμόδια Υπουργεία εκ πρώτης όψεως ήταν θετικά προς τις προτάσεις του κ. Μουσιούττα, ενώ οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα κέντρα αναψυχής εξέφρασαν την ανησυχία τους για θυματοποίηση των νομοταγών επιχειρηματιών και ζήτησαν να υπάρχει αναλογικότητα σε τυχόν μέτρα.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Νομική Υπηρεσία εξέφρασαν την άποψη ότι πιθανώς να ήταν πιο σωστό οι τροποποιήσεις να γίνουν στους ειδικούς νόμους περί κέντρων και χώρων αναψυχής, που εξετάζονται ήδη από την επιτροπή. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε ότι οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τις βλέπουν θετικά.
Από την άλλη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία έθεσαν το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου και ζήτησαν η Αστυνομία να μην είναι η κατεξοχήν Αρχή που θα εκδίδει τα εξώδικα και θα επιτηρεί την εφαρμογή του νόμου. Ζήτησαν όπως το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τις δημοτικές αρχές.
Το Υφυπουργείο Τουρισμού σημείωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο από το Υφυπουργείο. Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου σημείωσε ότι ορθά προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα ενδιάμεσα ο κ. Μουσιούττας, αλλά σημείωσε και την ανάγκη να ακουστεί η θέση των επιχειρήσεων.
Η Ένωση Δήμων είπε ότι είναι θετική στις τροποποιήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να καθοριστεί τι σημαίνει η υπερβολική ένταση, όχι μόνο από κέντρα αναψυχής αλλά και από άλλες δραστηριότητες και να καταστεί πιο γενικό το αδίκημα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει το ύψος της εγγυητικής να είναι κλιμακωτό, ανάλογα με τη φύση του υποστατικού, ενώ πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο πρόστιμο δεν είναι αποτρεπτικό.
Εκπρόσωπος της ΟΕΒ ζήτησε το θέμα να τύχει βαθύτερης αξιολόγησης και ζήτησε να δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να διορθώσουν τυχόν παραβλέψεις και μετά να επιβάλλεται η καταβολή εγγυητικής.
Τα οργανωμένα σύνολα των κέντρων αναψυχής και διασκέδασης ζήτησαν να εξεταστεί περισσότερο το ζήτημα και είπαν ότι θα προβούν σε πρόταση το επόμενο διάστημα. Ανέφεραν ότι διαφωνούν επί της αρχής με τη λύση των εγγυητικών. Είπαν όμως ότι δεν μπορούν να τροποποιούνται οριζόντια νομοθεσίες που θα θυματοποιούν και κέντρα που δεν δημιουργούν πρόβλημα.
Σημείωσαν επίσης την ανάγκη προστασία του τουριστικού προϊόντος, για να μην έχει αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα η πρόταση. Επίσης, πρότειναν τη δημιουργία ενός «one-stop shop» στο οποίο θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου για όλες τις άδειες που χρειάζονται και να μην απευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην επαρχιακή διοίκηση, στην αστυνομία, στο υγειονομείο κ.λπ.
Από την πλευρά τους ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων είπαν ότι πρέπει να προστατευθεί ο τουρισμός, να μπορεί να επιβληθεί ο νόμος και να μπορεί να γίνεται επιτήρηση. Είπαν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο εδώ και χρόνια και ότι είναι υπέρ οποιασδήποτε πρότασης νόμου οδηγεί στην αυστηροποίηση των ποινών ή λειτουργεί αποτρεπτικά στο πρόβλημα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το one-stop service. Σημείωσε ότι πάντα σκεφτόμαστε εκείνους που παρανομούν, αλλά όχι τα περισσότερα κέντρα που είναι νόμιμα. Στην πραγματικότητα, είπε, είναι ξεκάθαρο τι προνοείται με βάση τις άδειες χρήσης και θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που παρανομούν. «Υπάρχει νομοθεσία, να καταδικάζονται», ανέφερε. Αναφορικά με την πρόταση για εγγυητική σημείωσε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να πρέπει να πληρώνουν οι νομοταγείς.
Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είπε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες. Σημείωσε ότι δεν δούλεψε η αυτορρύθμιση του κλάδου στο θέμα. Διαφώνησε με τη θέση της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να μην εμπλακεί η Αστυνομία στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις οχληρίας βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τοίχο αδιαφορίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους, είπε, «διαφορετικά τα κέντρα να κλείνουν η ώρα 3 το μεσημέρι που κλείνει η δημόσια υπηρεσία».
πηγή: ΚΥΠΕ